EasyVote 3.10 - Release notes

Denna release fokuserar mycket på inställningar kring val och kandidater.

Inställningar för val

Visa kandidaternas könstillhörighet
Genom att aktivera denna inställningar visas kandidaternas könstillhörighet ut som en symbol i alla publika vyer där kandidaternas visas ut. Denna lämpar sig t ex med vår nya validering för likafördelning av könstillhörighet på röstsedeln (se nedan).

Förifylla valberedningens förslag
En ny inställning som möjliggör att valberedningens förslag är förifyllt för den röstande när denne entrar röstningsvyn. Givetvis kan den röstande fortsatt enkelt välja egna kandidater genom att t ex klicka bort någon av valberedningens förslag eller klicka ur knappen "Välj valberedningens förslag".

Stöd för val utan kandidater
I vissa fall kan det vara viktigt att visa ut val för de röstande, även om det inte finns kandidater att rösta på. I denna release öppnas möjligheten att skapa val utan kandidater upp. I röstningsgränssnittet för ett val som saknar kandidater visas en informationstext upp som informerar den röstande om att valet saknar kandidater och således ej går att rösta i.

Förbättrad taggsökning
Vi har utökat möjligheterna att söka efter kandidater, nominerings- och röstberättigade efter taggar. Från att tidigare enbart kunnat söka på taggar som börjar med en fras samt med OCH-relationer mellan flera taggar, kan administratören nu söka på exakt match, börjar med, slutar med samt OCH eller ELLER-relationer mellan taggarna.

Validering

Möjlighet att kräva lika fördelning av könsfördelning på röstsedel
En ny validerare som möjliggör att man kräver en lika fördelning mellan kandidaternas könstillhöriger på röstsedeln. Är denna validering aktiv och den röstande får rösta på exempelvis exakt 5 kandidater, måste minst 2 av dem vara kvinnor och minst 2 vara män.

Övrigt

Ny, tydlig sammanfattning av valet/valen vid "Starta val"
Som ett steg i att ytterligare förenkla gränssnittet för administratören har vi skapat en helt ny vy inför start av valet. I denna vy kan administratören enkelt se en sammanfattning av valets viktigare inställningar.

Hantering av nomineringar

Tabellen döljs inte om nomineringar saknas
Tidigare doldes tabellen, vilket gjorde det svårt att se redan hanterade nomineringar. I denna release döljs inte längre tabellen utan meddelandet om att inga nomineringar finns att hantera visas istället som en rad i tabellen.

Resultat

Antal blankröster
Från och med denna release visar vi nu ut en sammanräkning av antalet blankröster i valet. Denna sammanräkning visas även i exporter och vid publicering av valresultatet på valsidan.