I en e-valsplattform är säkerheten det centrala. Vad innebär säkerhet för den röstande i en sådan produkt?

EasyVote är e-valplattformen som först och främst är byggd för e-val. Redan den första raden kod som skrevs fokuserade på att bevara den röstandes valhemlighet. Och därifrån har det fortsatt…

Vi har arbetat med e-val i över 10 år och sedan första dagen har målet varit solklart. I EasyVote ska organisationer kunna bereda val utan att EasyVote någonsin ska behöva se en röstsedel. Detta kan verka motsägelsefullt men teorin är väldigt enkel.

Om en röstande kan lägga en röst i ett kuvert och placera denna i urnan. Om urnan sedan transporteras av okända men rösträknaren som sedan tömmer urnan kan vara helt säker på att när denne öppnar kuvertet har innehållets inte setts av någon – då är vi hemma.

Precis där är vi idag. Alla röster som läggs i EasyVote krypteras i användarens webbläsare innan rösternas skickas till EasyVote. Hela valet kan genomföras utan att EasyVote kan utläsa en enda valsedel. När valet sedan stängs kan administratören ladda ner hela den krypterade urnan och dekryptera denna för beräkning lokalt. Smart? Det tycker vi!

Låter det komplicerat? Ja, kanske men givetvis behöver en e-valplattform samtidigt vara användarvänlig. Därför kan man låta EasyVote både dekryptera och beräkna resultatet men först efter att man har skickat dekrypteringsnyckeln till verktyget. För er säkerhet kan man givetvis ladda ner urnan innan man ger verktyget nyckeln – så man kan verifiera beräkningarna i efterhand.

Vi berättar gärna mer om vårt säkerhetstänk! Slå en signal eller skicka ett mail, så tar vi det därifrån.